четвер, 17 грудня 2015 р.

Види орнаментів

      Орнамент –це візерунок, побудований на ритмічному чергуванні і поєднанні різних елементів.
Для української народної вишивки найбільш характерними є такі види орнаментів: 
а) рослинний ( складається із спрощеного зображення рослинних елементів – квітів, листя, дерев); 
б) геометричний ( поєднує геометричні елементи); 
в) зооморфний ( поєднує зображення птахів, тварин, тощо); 
в) антропоморфний ( зображення фігур людей)


Геометричні 
    Геометричні орнаменти притаманні всій слов'янській міфології. Вони дуже прості: кружальця, трикутники, ромби, кривульки, лінії, хрести (прості й подвійні). Важко судити, який зміст вкладався в ці символи раніше. Сьогодні на основі їх в народній вишивці широко використовуються такі мотиви, як "баранячі роги", "кучери", "кудрявці", "гребінчики" тощо. В орнаменті подільських вишивок трапляється мотив "кривульки", або "безконечника", який відомий ще з часів трипільської культури, тобто значно раніше, ніж славнозвісний грецький меандр. Зигзагоподібний меандровий орнамент зустрічається у вишивках західних районів Поділля. До цього виду орнаментальних мотивів належать "сосонки", "хвощ" та "перерви", що набули поширення в південних та західних районах Поділля. Відомий узор"ружи" (зірки, розетки) представляє собою перехід від геометричного до рослинного орнаменту. Іноді він нагадує зображення сонця. 




Рослинні 
     В основі рослинного орнаменту лежить прагнення перенести у вишивку красу природи. Навіть гранично умовні узори виникли внаслідок спостереження реально існуючих форм у природі. В українській вишивці часто використовуються такі мотиви, як "виноград", "хміль", "дубове листя", "барвінок" тощо. Деякі з них несуть на собі відбиток стародавніх символічних уявлень народу. Так, мотив "барвінку" стиє символом немеркнучого життя, узор "яблучне коло", поділений на чотири сектори, з вишиванням протилежних частин в одному кольорі - символом кохання. У сучасній вишивці трапляється й древній символ "дерево життя", який здебільшого зображається стилізовано у формі листя або гілок. 


Зооморфні (тваринні) 
       У вишивках зооморфних (тваринних) орнаментів зображуються: кінь, заєць, риба, жаба; з птахів - півень, сова, голуб, зозуля; з комах - муха, метелик, павук, летючі жуки. В багатьох випадках зооморфні орнаменти є своєрідним, властивим саме цій вишивальниці, зображенням, в якому відбивається її індивідуальне бачення узору. У подібних орнаментах виступають у різноманітних часто химерних сплетеннях (однак з збереженням традиційних вимог до композиції) заячі та вовчі зуби, волове око, коропова луска, баранячі роги тощо. 




Антропоморфний 
  Орнамент - у якому якості мотивів зображаються чоловічі і жіночі фігури або окремі частини тіла людини.


7 коментарів:

  1. Який з орнаментів тобі самій найбільш побобається?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мені взагалі подобаються всі орнаменти,але найбільше подобається рослинний орнамент, тому що ним можна відобразити свої улюблені квіти, кольорами показати свій настрій, і взагалі цей орнамент найбільш дівчачий такий))

      Видалити
  2. Який з орнаментів тобі самій найбільш побобається?

    ВідповістиВидалити
  3. А ти сама вишивала цы орнаменти?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, я вишивала футболку своєму хлопцеві геометричним орнаментом))

      Видалити